profile picture overlay

Hoe veel zwemdiploma’s kun je halen?

Ik heb zelf zwemdiploma A en B. Deze twee waren op mijn basisschool verplicht om te halen. Volgens mij zit er nauwelijks verschil tussen. Bij zwemdiploma B was alles iets moeilijker en moesten we ook met kleren aan zwemmen. Je kon vroeger ook kiezen of je voor zwemdiploma C ging. Ik weet niet of deze gradatie nog steeds gelijk is? En hoe veel zwemdiploma’s kun je halen?

Gepost op

1650 dagen geleden

Login om te antwoorden

Al 3 antwoorden

Er zijn genoeg goede antwoorden gegeven,
richt uw kennis op een andere vraag!

Je kunt voor negen onderdelen 3 zwemdiploma’s halen. Deze onderdelen zijn oa het gewone zwemABC, snorkelen, survivalzwemmen, springen, nostaligisch zwemmen en nog meer. Dus al 27 diploma’s hier.

 

Verder kun je nog brevetten en diploma’s halen bij de reddingsbrigade. Dertien brevetten tussen 5-16 jaar en verder nog eens 16 andere diploma’s vanaf je 13de.

 

Gepost op

1650 dagen geleden

0

Met schoolzwemmen halen de meeste kinderen hun A en B zwem diploma. Je kunt daarna nog steeds ook je C diploma halen en tal van andere zwemdiploma’s. Voorbeelden zijn inderdaad de brevetten van de reddingsbrigades. Wat dacht je van een padi diploma/ duikbrevet? Deze kun je ook na een aantal goede cursussen in bijvoorbeeld Den Haag en tal van andere plaatsen en duiklessen in het hele land behalen. 

Bij een goede zwembad met veel les mogelijkheden kun je meer informatie krijgen. 

Voor bepaalde beroepen is het verplicht om een zwemdiploma te hebben. Denk aan EHBOer op het strand, politie, brandweer enz. Kijk ook eens bij het nationaal platform voor zwembaden.

Gepost op

1650 dagen geleden

0

Interessante vraag: er is namelijk in de loop der tijd veel verandert in het zwemonderwijs.

In mijn tijd had je diploma A en B. Bij beide diploma’s moest je voor het afzwemmen gekleed het water ingaan.
A en B leken wel enigszins op elkaar alleen B was net iets meer: Iets langer watertrappelen, iets meer baantjes gekleed zwemmen, iets verder onder water zwemmen etc.

Als je de basis gehaald had, dan kon je nog door voor C, D, E en F. Net voordat ik daar aan wilde beginnen werd dit omgedoopt tot zwemvaardigheid 1, 2 en 3.
Bij zwemvaardigheid 1, 2 en 3 moest je naast de schoolslag ook nog andere slagen leren. Voor zwemvaardigheid 3 moest je ook 25 meter vlinderslag (en dat viel tegen).
Zwemvaardigheid 1, 2 en 3 bestonden uit een standaard basis onderdeel dat iedereen moest halen, daarnaast was bij ons reddend zwemmen verplicht. Daarnaast moest je nog één of twee specificaties afronden. Er waren zes specificaties:
Balvaardigheid, duiken, reddend zwemmen, nostalgische zwemslagen, snorkelen en my all time favorite: Kunstzwemmen (ooit het zwanenmeer in het zwembad uitgevoerd zien worden…. had meer weg van het zeekoeienballet).

Tegenwoordig is het hele zwemonderwijs anders (en in de toekomst waarschijnlijk nog meer)

Tegenwoordig bestaat de basis uit het Zwem-ABC (drie diploma’s dus). Bjj deze basis worden naast het standaard schoolslag ook al rugslag en borstcrawl aangeleerd.

Na dit ABC’tje kan de diploma-muur nog flink worden uitgebreid met algemene en specifieke diploma’s.
Je hebt nog steeds de zwemvaardigdheidsdiploma’s 1, 2 en 3. Waar ze momenteel precies uit bestaan is mij niet geheel bekend, maar ik vermoed dat de onderdelen die hierboven genoemd worden nog steeds wel bestaan.

Daarnaast heb je nog verschillende specifieke opleidingen, die volgens mij allen samen vroeger al in de zwemvaardigheid 1, 2 en 3 zaten.

Je hebt bijvoorbeeld een specifieke Snorkelopleiding, bestaande uit Snorkelen 1, 2 en 3 (Snorkelen bestond in mijn tijd trouwens ook al. Als je zwemvaardigheid 1, 2 en 3 had afgerond, dan kon je zonder moeite ook direct het snorkelen 3 diploma aan je muur schroeven).

Daarnaast is er Survival 1,2,3, waar een groot deel van de les besteed wordt aan reddend zwemmen.

En ook de overige zwemvaardigheidsonderdelen zijn in aparte opleidingen te volgen:
Zo is er balvaardigheid 1, 2 en 3, Kunstzwemmen, 1, 2 en 3.
Nostalgische zwemslagen niveau 1, 2 en 3 (dat zijn trouwens best leuke slagen, die heel handig zijn bij het zwemmen op zee, vandaar dat ze ook wel eens zeemansslagen genoemd worden).
En ook aan de duikplank is gedacht met de opleiding: Springen 1,2 en 3. (hier zal ongetwijfeld ook de salto wel bij aan bod komen… kan mijn rug nog voelen… water kan aanvoelen als beton)

Voor diegenen die in de buurt van de kust of een groot meer wonen biedt de reddingsbrigade in Nederland nog een heel scala van brevetten en diploma’s op gebied van reddend zwemmen, zowel voor binnenwater als zee (want daar zit nogal wat verschil in).

 

 

Gepost op

1650 dagen geleden

0