Wat betekent flamberen?

Ik heb wel eens in een restaurant gezien dat ze binnen kwamen met een ijstaart die brandde.
Hoe doen ze dat eigenlijk?
Wat betekent flamberen en hoelang bestaat dat al?
Wat kun je nog meer brandend opdienen?

Gepost op

1737 dagen geleden

Login om te antwoorden

Al 3 antwoorden

Er zijn genoeg goede antwoorden gegeven,
richt uw kennis op een andere vraag!

Flamberen is een Frans woord. Het werkwoord ‘flamber’ betekent als je het in het Nederlands vertaalt; ‘ ontsteken’, ‘doen opvlammen’, ‘aansteken’ en dat is wat er gebeurt als je een gerecht flambeert.

Het is de bedoeling om de sterke smaak van alcohol te verminderen maar wel het smaakje achteraf en de geur/aroma te behouden en toe te voegen aan een gerecht. Daarvoor is flamberen de aangepaste techniek. De alcoholsmaak verbrandt en wat overblijft is de smaak van de likeur of andere hoogprocentige drank.

Flamberen lukt ook alleen bij een drank met een hoog alcoholpercentage dat in elk geval minstens 40% moet zijn.

Gebruik dus dranken als rum, cognac, Cointreau, grand Marnier, Sliwowitsch, Armagnac, whiskey, Bendictine, kirsch en dit soort drankjes. Met wijn zal het niet lukken.

Om de dampen te ontsteken moet hij allereerst verwarmd worden, want dan stijgt er pas damp op en dat is de alcoholdamp. Het werkt net als bij een kaars. Steek maar eens een goede bijenwaskaars aan, blaas hem uit en steek direct een lucifer aan die je in de opstijgende rook van het lontje houdt en je zult zien dat via de rook het vlammetje naar het lontje gaat en de kaars weer brandt. Zo werkt het ook bij alcohol, want als je de lucifer gewoon bij de koude vloeistof haalt, zal hij niet gaan branden.

De techniek in de keuken gaat als volgt;

Flambeer je op het fornuis, zet dan altijd de afzuigkap uit, anders wordt de vlam de kap ingezogen en dat wil je niet meemaken! Ga ook nooit met je gezicht of handen erboven hangen, alcohol brandt meteen als je er een vuurtje bijhoudt!

Pak een pollepel (diepe soeplepel met lange steel) en giet er een laagje alcohol in waarmee je wilt flamberen. Hoe meer drank je gebruikt hoe langer het duurt voor de drank gaat branden. Houd de lepel dan even boven de gasvlam zodat de drank verwarmd wordt. Is de drank warm, houd er dan een lucifer boven of zorg dat de gasvlam de drank kan ontsteken door de lepel schuin erboven te houden in de buurt van de gasvlam, maar dat doe je pas als je er al een beetje slag van te pakken hebt. Neem dus liever een lucifer als je het nog nooit gedaan hebt. Je zult nu vlammetjes zien in de soeplepel en die dansen op het laagje drank. Vervolgens giet je die brandende drank over het gerecht dat je wilt flamberen. Je kunt de vlammetjes direct blussen door een deksel over de pan met het brandende gerecht te schuiven (altijd van je af) maar je kunt ze ook uit laten branden. Ligt eraan hoe intensief je de smaak wilt hebben.

Ook handig is het om een niet te diepe pan met steel te nemen en er bijv. uitgelekte kersen in te doen met een drank erin. Laat dan de drank met de kersen warm worden en houd dan de pan wat schuin bij de gasvlam en dan zal het vuur direct in de pan slaan. Roer er een beetje in met een lange lepel of schuimspaan om te verdelen en wacht tot het uitgebrand is. 

Wil je effect op je gasten maken door met een brandend ijsdessert binnen te komen, zet dan bovenop je ijstaart een half leeg eierdopje, doe hier wat verwarmde alcohol in en steek het aan. Nu meteen mee naar binnen lopen, bij gedempt licht en je hebt effect! Niet wachten want het vuur is snel uitgebrand.

 

Gepost op

1737 dagen geleden

0

flamberen is een bepaalde techniek in de keuken om het eten te bereiden. Deze techniek stamt uit de Franse keuken.

Het komt er op neer dat je een alcoholische drank (meer dan 30%) aan het gerecht toevoegd, door deze toevoeging komt er een vlam in de pan en heb je het gerecht geflambeerd.

Wanneer je de (sterke) alcoholische drank toevoegd en het vlam vat verdwijnt in de regel het vocht van de alcohol. Het enige wat achterblijft is de smaak van de toegevoegde drank.

Let wel niet alle alcohol hoeft verdampt te zijn, dus wanneer je dit aan kinderen voor wil schotelen denk dan goed na over de alcohol die er in achter gebleven kan zijn.

In behoorlijk wat restaurants zorgen ze er voor dat dit proces aan de tafel plaats vindt dit om het spektakel te tonen.

Je kunt de volgende soorten gerechten flamberen:

Zachte vleessoorten, stevige vis of schaaldieren, fruitsoorten (ananas,banaan,peer of kersen.) en nagerechten als puddingen, flensjes en ijs.

Wanneer je zelf gaat flamberen of dat men in de restaurants flambeert dan gebruikt men hiervoor een zogenaamde flambeer pen.

Dit is een speciaal instrument om mee te flamberen en ongelukken te voorkomen. Wanneer je namelijk rechtstreeks uit de fles met alcohol schenkt kan de vlam uit de pan overslaan in de fles. In dat geval zijn de gevolgen natuurlijk niet te overzien.

Let wel wanneer je het thuis van plan bent, doe in ieder geval de afzuigkap uit anders trekt deze de vlam er doorheen.

Gepost op

1737 dagen geleden

1

Flamberen is inderdaad een Franse keuken techniek waarbij je een dun laagje alcohol op of om het gerecht in brand kunt steken. Deze techniek wordt verl gebruikt in restaurants en soms ook bij mensen thuis. Dit omdat het aansteek materiaal (een brander pen om te flamberen) ook vaker te koop is samen met een goed receptenboek. Thuis kan dit natuurlijk wel risico vol zijn. Zo heb ik wel eens gelezen dat tijdens het flamberen wel eens een gordijn in brand is gevlogen.  Dit omdat mensen niet verwachten dat de vlammen zo groot kunnen worden. 

Ik sluit me verder helemaal aan bij de antwoorden van Anna- Maria en Fox13.

Zelf zie ik dit ook steeds vaker  in veel restaurants.  Vooral bij een dessert als crème brûlee. Dit na gerecht bijvoorbeeld krijgt door de blauw gele vlammen van het brandende 40% alcohol laagje  en een laagje suiker een stevige karamel korstje. Meestal blijven er nog resten van het alcohol erop. Dat is voor volwassenen niet erg, voor kinderen kan dit soms een probleem zijn. Tenzij het laagje alcohol zo dun is dat het voor het grootste gedeelte opbrandt. 

Verder heb ik dit ook bij speelse gerechten gezien zoals in een kokosnoot met ijs waarin ook alcohol zat wat op tafel werd geflambeerd. Erg mooi om te zien! Het ijsje smaakte ook erg lekker. 

Mocht je dit ooit thuis willen proberen neem dan wel goede voorzorgsmaatregelen natuurlijk.  En het zal wel even oefenen zijn, maar dan heb je wel wat moois. En het leent zich ook goed om spectaculaire foto’s met jouw vrienden thuis bijvoorbeeld te maken.

Veel succes ermee!

Gepost op

1737 dagen geleden

0