profile picture overlay

Waarom mogen de vrouwen in Saudi-Arabië niet autorijden?

Ik was laatst op een verjaardag. Iemand vertelde dat vrouwen die in Saudi-Arabië wonen niet mogen autorijden. Het schijnt dat het in meerdere landen voor komt. Kan iemand mij vertellen wat hier de reden van is?

Gepost op

1489 dagen geleden

Login om te antwoorden

Al 2 antwoorden op de vraag
Waarom mogen de vrouwen in Saudi-Arabië niet autorijden?

Volgens streng Islamitische leefregels dienen vrouwen beschermd te worden en vergezeld te worden door familieleden als zij de straat op gaan. Ook bij het auto rijden zouden zij met een man, broer of bijvoorbeeld vader mee kunnen gaan. Volgens hen geeft het auto rijden een vorm van zelfstandigheid en eventuele mogelijkheden tot immoreel gedrag (het ontmoeten van nieuwe mensen, samenscholen, en eventueel vreemdgaan) wat zeer ongewenst is binnen die cultuur en religie. Bepaalde religieuze leiders vinden daarnaast ook dat de vrouwen schade kunnen krijgen aan de eierstokken door het auto rijden (dit is echter ongegrond en het auto rijden zou zelfs in dat geval voor mannen dan schadelijker zou zijn) en dat de vrouwen dan mannelijk gedrag vertonen. 

Op bepaalde plekken mogen vrouwen wel een soort vliegbrevet of ander diploma (vaarbewijs) halen om een vliegtuigje of boot te besturen maar het auto rijden blijft vooralsnog verboden.

Volgens de vrouwen zelf is dit een grote belemmering voor het dagelijks leven. Zij kunnen niet snel ter plaatse zijn en kunnen geen booschappen doen, snel naar het werk gaan of de kinderen van en naar school/arts/familie enz. brengen. Zij bezitten wel een auto en een bestuurder maar mogen daar ook beperkt gebruik van maken. Zij demonstreren regelmatig en voeren campagne tegen deze opgelegde regels en wensen gewoon  auto te kunnen rijden als de meeste andere mensen. In de meeste omringende landen mag dit wel.

Meestal rijden de vrouwen stiekem toch wel eens voor korte duur, en zolang de politie dit niet ziet is er niet veel aan de hand. De nodige rijbewijs behalen zij in buurlanden of het verre buitenland (Europa, Verenigde Staten) zodat zij toch auto kunnen rijden in noodgevallen.

Gepost op

1489 dagen geleden

0

Het zou schade toebrengen aan de eierstokken ;) Een conservatieve geestelijke gebruikt die onzin om de vrouw in zijn land uit de auto te houden.

Er is overigens geen wet die het de vrouwen kan verbieden, ze krijgen gewoon geen rijbewijs en als ze toch rijden kunnen ze in de gevangenis terecht komen.

De vrouwen halen in het buitenland gewoon hun rijbewijs en sommigen rijden wel op het platteland waar ze de kinderen naar school brengen. In een stad waar veel buitenlanders werken in de olie rijden alle vrouwen auto en daar zelfs ook de vrouwen uit Saudi-Arabië zelf.

Het idiootste is dat vrouwen een glider mogen besturen en dus wel hun ‘vliegbewijs’ mogen halen. Vrouwen doen wel steeds meer moeite om er voor te zorgen dat ze in het laatste land ter wereld ook gewoon legaal mogen rijden.

 

Gepost op

1489 dagen geleden

0