profile picture overlay

Wat betekent kerstavond?

Ik vind kerstavond altijd heel gezellig. De kerstboom, cadeautjes, lekker eten en heel veel gezelligheid. Waarom wordt er door de mensen kerstavond gevierd? Staat kerstavond alleen voor gezelligheid of heeft dit een andere betekenis?

Gepost op

1820 dagen geleden

Login om te antwoorden

Al 1 antwoord op de vraag
Wat betekent kerstavond?

Kerstavond is de avond voor het Christelijke kerstfeest; bij dit feest wordt in twee dagen gevierd dat Jezus geboren is (25 en 26 december). Dit betekent voor Christenen niet alleen dat er een baby is geboren, maar dat er nieuwe hoop is, hoop op nieuw leven en hoop op licht. 

Die hoop wordt door bijna iedereen gevierd door een gezellige avond of zelfs avonden, te beginnen op kerstavond. Verder is kerst een samenraapsel van verschillende feesten en tradities: de kerstboom komt nog uit de Germaanse traditie, de cadeautjes komen van de Amerikaanse versie van het Sinterklaasfeest. Lekker eten hoort nu eenmaal bij de meeste feesten, dus daarvan is niet te zeggen uit welke traditie het afkomstig is.

Maar waarom beginnen we dat feest dan op de avond ervoor?
Dat is een overblijfsel uit de Romeinse tijd. Voor ons begint een dag officieel om twaalf uur ‘s nachts. Gevoelsmatig begint de dag echter in de ochtend, bij het opstaan.
Voor mensen in de oudheid begon een dag bij de zonsondergang van de dag ervoor. Jezus is geboren in de Romeinse tijd, dus in de oudheid. Allerlei feestdagen die met het geloof te maken hebben, beginnen daarom nu nog steeds op de avond ervoor. Zo vieren we Sinterklaas op 5 december na zonsondergang, terwijl de feestdatum (= sterfdag) eigenlijk 6 december is.
De Joodse sabbat is de zaterdag, maar ook die begint op vrijdagavond al. Jezus was trouwens ook een Jood.

En daarom begint in veel landen het kerstfeest dus ook al op de avond van 24 december.

Gepost op

1781 dagen geleden

0