profile picture overlay

Waarom moet je je ademhaling meten?

In het ziekenhuis of bij de huisarts wordt je hartslag gemeten en je bloeddruk. Dat zijn natuurlijk belangrijke waardes voor je gezondheid. De arts vraagt me dan ook altijd om in en uit te ademen. Waarom moet je je ademhaling meten?

Gepost op

1901 dagen geleden

Login om te antwoorden

Al 1 antwoord op de vraag
Waarom moet je je ademhaling meten?

profile picture overlay

Naast bloedwaarden kunnen met behulp van ademhaling ook bepaalde waarden uit je adem worden gemeten. Denk aan stoffen die door de longen worden uitgescheiden.
Om de gezondheid van de longen te kunnen vaststellen worden ademhalingstesten gedaan. Naast je ademhaling wordt ook de adem gemeten.
Er zijn twee soorten testen waarme dit wordt gedaan:
- piekstroommeter:
met dit apparaatje wordt de hoeveelheid lucht die je maximaal kan uitblazen, met andere woorden de piekstroom, gemeten. je blaast die keer je maximale longinhoud uit in via een mondstuk in een meter. van deze drie keer wordt de grootste hoeveelheid onthouden. hoe hoger de piekstroom, hoe wijder de luchtwegen
- spirometrie:
met dit elektronisch toestel wordt ook de hoeveelheid lucht gemeten, maar dan de lucht die iemand kan inademen in één seconde na volledige inademing. dit wordt de een-seconde-waarde ofwel ESW genoemd.
het volume lucht wat na volledige inademing kan worden uitgeademd wordt de geforceerde vitale capaciteit genoemd (FVC, Forced Vital Capacity)
De verhouding tussen de een seconde waarde en de geforceerde vitale capaciteit geeft een duidelijke weergave van de gezondheid van de bronchiën.

Gepost op

1900 dagen geleden

0