Verschil hooggevoeligheid en hoogbegaafheid?

Afgelopen weken kwamen er berichten in het journaal dat er werkloosheid is, maar dat daar een groot deel mensen onder is die hoogbegaafd zijn. Maar ik begreep altijd dat juist mensen die hoog gevoelig zijn, moeite hebben om een passende werkkring te vinden. Wat is het verschil precies tussen hooggevoeligheid en hoogbegaafheid?

Gepost op

468 dagen geleden

Login om te antwoorden

Al 1 antwoord op de vraag
Verschil hooggevoeligheid en hoogbegaafheid?

Het zijn twee geheel verschillende oorzaken, en beide kunnen aanleiding geven tot het moeilijk vinden van werk. Er zijn ook mensen die door beide oorzaken werkloos zijn.

Iemand die hooggevoelig is heeft meer aandacht voor details en en prikkels en raakt gauw overprikkeld als er veel op hem of haar afkomt. Plannen en het regelen van structuur gaat moeilijker dan bij een niet hooggevoelig persoon. Er is gauw last van stress en de kans op stemmingswisselingen en depressies is aardig groot. Het is moeilijk om in de huidige hectische samenleving een werkplek te vinden waar een hooggevoelige zich op zijn of haar plek kan voelen.

Een hoogbegaafde scoort heel hoog op een IQ-test. Hij of zij wil intellectueel worden uitgedaagd, anders dreigt er verveling. De omgeving begrijpt vaak niet hoe een hoogbegaafde denkt, namelijk in parallelle processen en beelden. En het efficiënt associëren en verwerken van grote hoeveelheden kennis leidt tot onbegrip bij collega’s. Als werknemer kan een hoogbegaafde geïsoleerd raken, en er ontstaan conflicten.

Hoogbegaafdheid kan gepaard gaan met hooggevoeligheid. Dan worden er meer prikkels waargenomen en dan kampt de werknemer met keuzeproblemen. Hij of zij trekt zich te veel van alles aan.

 

Gepost op

423 dagen geleden

0