profile picture overlay

Hoe eksterogen verwijderen?

Misschien is de ‘likdoorn’ bij jullie bekender dan de eksterogen. Het is een andere benaming, maar ik heb er veel last van de laatste tijd. Het komt voor op meerdere plaatsen en dan voornamelijk bovenaan mijn tenen. Het ziet er onhygiënisch uit en onverzorgd. Graag wil ik dit z.s.m. verwijderen, maar ik weet niet precies wat hiervoor de juiste behandeling is? Kan ik dit zelf doen of moet ik het laten doen?

Gepost op

1837 dagen geleden

Login om te antwoorden

Al 2 antwoorden op de vraag
Hoe eksterogen verwijderen?

Je zou naar de pedicure kunnen gaan, die snijdt ze dan weg. Dit is geen prettige behandeling!

Bij de drogist kan je ook speciale pleisters halen, daar zit een soort zuur in en na een paar dagen valt de likdoorn er gewoon vanaf. Daarna moet de plek wel genezen, er ontstaat wel een wondje.

Als je er eenmaal vanaf bent, zorg dan dat je er ook geen last meer van krijgt door schoenen te dragen die niet knellen. Een likdoorn is eigenlijk gewoon een eeltplek die naar binnen groeit, en dat onstaat door wrijving. Dus van de zomer zo veel mogelijk met open schoenen lopen en anders soepele, passende schoenen.

Gepost op

1836 dagen geleden

0

Likdoorns en eksterogen kunnen inderdaad erg pijnlijk zijn. Niet getreurd het kan weg gehaald worden en als het niet al te ernstig is kun je dit ook zelf doen.

Zorg voor een goede voetenvijl, eelt rasp en andere producten waarmee je je voeten goed kunt verzorgen. Deze kun je vinden bij een goede drogisterij of bij een parfumerie (zoals Douglas). Vaak is een deel van de likdoorn of eksteroog al dood huid wat je voorzichtig kunt verwijderen of weg kunt vijlen. Daarna is er een andere huidlaag wat nog niet dood is. Dit doet wel pijn, forceer dit dus niet.

Het is goed om langs een goede pedicure of een huid specialist te gaan. Dit kost wel wat maar zij kunnen je goed helpen en dit bijna operatief verwijderen. Soms kan dit door de ziekte kosten verzekering worden vergoed. Informeer van te voren, het is wel prettig als je een aantal keer mag gaan van de verzekering.

Daarnaast is het heel belangrijk de voeten goed te verzorgen met creme en neem ook regelmatig een verzachtende voeten bad. Gebruik speciale pleisters van de drogist (Compeed bijvoorbeeld) om beginnende blaren en likdoorns te behandelen. Er zijn ook pleisters voor ver gevorderde en pijnlijke likdoorns. Deze kun je vinden bij een apotheek.

Draag ook goede schoenen en slippers. Zorg dat deze goed aansluiten en geen wrijving vertonen anders heb je er niets aan. De likdoorns zullen weer ontstaan en dat wil je juist niet. Kijk dus in de buurt voor speciale schoenen (Ecco, Clarks) of medische schoenen (Medicus). Belangrijk is dat ze goed passen bij jouw voet. Loop in huis desnoods op blote voeten. En gebruik een ander soort slipper in de tuin die niet op de tenen komt en schuurt. 

Nog een goede tip: Wissel schoenen af! Elke dag dezelfde schoenen of dezelfde soorten schoenen verergeren het probleem alleen maar. De voet moet kunnen rusten om te herstellen. Het dragen van verschillende schoenen zorgt ervoor dat niet één plek van de huid dagelijks wordt geïriteerd.

Draag liever ook geen schurende sokken of panty’s. Zachte katoenen sokken kunnen meestal wel. Kijk goed welke sokken goed zitten en welke je beter niet kunt gebruiken.

 

Doen je tenen pijn in alle schoenen? Dan kun je nog speciale schoenen laten maken om na een operatie (verwijderen van de likdoorns) snel te herstellen. Is het een goed en mooi model schoen? Dan kun je dit ook vaker dragen. Het is immers gezond voor de voeten. Informeer bij jouw zorg verzekering of dit mogelijk is en of er geen extra kosten aan zijn verbonden.

Heel veel beterschap!

Gepost op

1722 dagen geleden

0