Wat is schurft?

Je hoort mensen wel eens zeggen “Daar heb ik een schurft hekel aan” bijvoorbeeld. Maar volgens mij is schurft een ziekte of een aandoening. Of zit ik helemaal mis? Wat is schurft eigenlijk, hoe kan je het krijgen en hoe dien je het te behandelen?

Gepost op

1629 dagen geleden

Login om te antwoorden

Al 2 antwoorden op de vraag
Wat is schurft?

Schurft (Scabiës of scabies) is een huidaandoening. Het is bekend dat vooral dieren dit krijgen zoals de meest bekende kooi vogels. Voor kooi vogels zijn er ook medicijnen en het insmeren met zalfjes is dan ook regelmatig nodig om de vogels geheel vrij van de mijten te krijgenHet is een aandoening aan de huid wat wordt veroorzaakt door bepaalde soorten mijten genaamde de Sarcoptes scabiei. Je komt niet gemakkelijk aan deze mijt soort, dat kan wel door contact met mensen die besmet zijn met deze schurft mijt.

Vroeger dacht men dat dit kwam door een slechte hygiëne maar het is de reactie op de mijten die een soort gangetjes en holletjes graven in de huid. De huid wordt dan rood, opgezwollen en schilferig. Een arts kan zien of het gaat om deze specifieke infectie door er een test uit te laten voeren. Dan schrapen ze wat materiaal van de huid om dit vervolgens in het laboratorium op type te identificeren.

De plekken waar schurft ontstaat is te zien als rode kwetsbare plekjes waar bacteriën ook gemakkelijker kunnen binnen dringen en zo ook nog eens bacteriële infecties kan veroorzaken. Helaas kunnen ook de meeste virussen en schimmels kunnen een beschadigde huid gemakkelijker infecteren.

Er zijn allerhande cremes verkijgbaar die de schurft kunnen doden en zo de wonden doen genezen. Het kost wel een aantal weken van intensief meerdere keren per dag smeren. 

De patiënt moet vaak douchen om dood materiaal en mijten weg te krijgen na het smeren en ook beddengoed en kleding moet vervangen worden of behandeld worden/ gewassen worden op hoge temperaturen.

Mensen maar ook dieren zoals een hond, of muis of andere kaangdier kan de schruft krijgen. Tegenwoordig is het goed te behandelen en omdat mensen en dieren zorgen voor een goede hygiëne is de kans op besmetting kleiner dan vroeger.

Gepost op

1629 dagen geleden

100%

Rating

0

Interessant gezien het feit dat er juist een schurftuitbraak is/was onder studenten in Groningen!

Schurft is een besmettelijke ziekte van de huid, de echte naam is Scabies. De oorzaak is de schurftmijt die zorgt voor een gigantische jeuk vooral in de nachtelijke uren. De aandoening is wel makkelijk te behandelen maar men moet wel zeker zijn dat iedereen met wie de persoon in aanraking is gekomen ook een behandeling krijgt en dat maakt het lastig want je weet niet altijd meer wie dat was en die mensen hebben dan ook nog eens geen last van de jeuk.

De parasiet komt bij mensen voor, is nog geen halve mm groot in doorsnede en kun je niet zien. De vrouwtjes graven een gang in de huid van ongeveer 10 mm diep en daarin leggen ze eitjes. Je lichaam gaat hier tegen in want je lichaam kan niet tegen de uitwerpsels van die mijt en die reactie veroorzaakt de jeuk. Als je schurft hebt heb je vaak ongeveer 12 levende mijten op je huid.

Na de besmetting duurt het 2-6 wk voor de huidproblemen beginnen en de jeuk. Je kunt de gangen zien, ze zitten vaak bij de hand.

De behandeling was zoals gezegd simpel en gaat met een creme die je over het hele lichaam moet smeren, dan moet je ermee naar bed en daarna neem je een douche. Kleren moeten op een hoge temperatuur gewassen worden of een aantal dagen luchtdicht verpakt worden. Het probleem zit er dus in dat IEDEREEN behandeld moet worden.

Gepost op

1629 dagen geleden

0