profile picture overlay

Wat is miltvuur?

Mijn oom heeft miltvuur. Volgens mij is dat behoorlijk ernstig maar ik weet niet zo goed wat het is. Ik durf hem het eigenlijk ook niet te vragen. Kan iemand mij dit uitleggen?

Gepost op

1716 dagen geleden

Login om te antwoorden

Al 1 antwoord op de vraag
Wat is miltvuur?

Miltvuur is afgeleid van een ontstoken milt (orgaan in ons lijf) maar hoeft niet. Het kan ook bij de longen, de huid en in de slokdarm en darmaknaal voor veel last zorgen, ook wel de systemische vorm genoemd.

Miltvuur ontstaat door infectie van kwaadaardige bacteriën, de Bacillus anthracis. De ziekte wordt dan ook wel antrax genoemd, met name buiten NL (denk aan de VS waar in 2001 de zgn. “anthrax aanvallen” plaatsvonden; brieven met sporen van deze bacterie werden toen verzonden). Het is de eerste ziekte waarbij werd aangetoond dat het door bacteriën werd veroorzaakt.

De meest voorkomende vorm van miltvuur is op de huid (dus niet bij de milt!). Het doet zich als eerste voor als jeukende bultjes en ontstaat door contactbesmetting. Deze bultjes worden blaartjes en daarna worden het zweren bedekt met een zwarte korst. Hierna treedt er zwelling op gepaard met blaasjes. Het ziet er allemaal niet zo fraai uit maar gaat wel weer weg alhoewel er altijd een litteken blijft bestaan. Je kan in de fase van deze zweren last hebben van koppijn en koorts. Als je er op tijd bij bent (en het valt genoeg op!), dan is deze vorm van miltvuur goed te behandelen.

De meest aggressieve vorm van miltvuur is als die bacteriën zijn ingeademend, deze vorm wordt ook wel de “wolsorteerdersziekte” genoemd. De bacteriën zitten dan in de longen! Het lijkt op een normale verkoudheid maar na 2 tot 4 dagen word je kortademig, dikwijls gepaard met het ophoesten van bloed en hoge koorts. Zelfs met behandeling van antibiotica overlijden de meeste mensen binnen 24 uur.

Indien er een hoeveelheid van deze kwaadaardige bacterie het lichaam binnenkomt door voeding dan worden de mond, keel en uiteindelijk het darmkanaal aangetast. Dit wordt de systemische variant van miltvuur genoemd. Het slikken gaat dan moeilijk en ook buikkrampen, hoge koorts, bloedvergiftiging en diarree horen tot de symptomen. Uiteindelijk, ongeacht behandeling, sterft 50% van de mensen die lijden aan deze vorm van miltvuur.

Gelukkig komt miltvuur in NL maar nauwelijks voor en sinds 1975 zijn er slechts 7 ernstige gevallen vernomen. In de natuur komt het echter nog wel vrij veel voor.

Hoogstwaarschijnlijk heeft je opa de goed te behandelen “huidvariant”!

Gepost op

1716 dagen geleden

0