profile picture overlay

Hoe ontstaat een gesprongen ader in het oog?

Mijn moeder heeft last van haar oog. Het witte van haar oog is helemaal rood geworden. Dit komt doordat een adertje in haar oog gesprongen is. Dit ziet er onsmakelijk uit! Ik vraag me af hoe dat ontstaat?

Gepost op

1634 dagen geleden

Login om te antwoorden

Al 2 antwoorden op de vraag
Hoe ontstaat een gesprongen ader in het oog?

Een adertje in het oog kan spontaan knappen. Dit kan ook door de druk en irritatie van contact lenzen en andere dingen in het oog als een vuiltje. Meestal komt dit door hard wrijven met iets en door een slag of stoot of een val of ongeluk. Vaak zie je dit ook bij sporters en mensen die aan een bepaalde sport doen waarbij zij hun ogen kunnnen beschadigen.

Een gesprongen adertje gaat redelijk snel weer over. Mensen moeten gewoon voorzichtiger zijn en het koud houden. Soms kun je er speciale druppels voor krijgen, maar dit gaat wel over. Andere aders in het oog nemen het werk van de geknapte ader wel over.

Wie een hoge druk op de aders in de ogen heeft door een te hoge bloed druk bijvoorbeeld zal er vaker last van hebben dan mensen met een normale tot lage bloed druk. Daarnaast hebben mensen met diabetes (suiker ziekte) hier vele malen meer last van. Zij moeten hun ogen dan ook regelmatig controleren en laten controleren bij een goede opticiën of arts/ specialist. 

Daarnaast moeten mensen voorzichtig zijn met hun ogen en er niet teveel aan zitten en de ogen goed schoon spoelen. Het teveel aan de ogen en zelfs in de ogen zitten kan vervelende bacteriën in het oog introduceren. Hierdoor kun je lelijke infecties krijgen. Daarom moet men ook niet te oude make up gebruiken en zeker de lenzen niet te lang dragen. Ermee slapen is helemaal ongezond.

Beterschap!

Gepost op

1629 dagen geleden

70%

Rating

0

Wanneer je een adertje in je oog hebt wat gesprongen is dan wordt je oog direct behoorlijk rood maar dit kan verder geen kwaad.

Iedereen heeft het wel eens dat er een adertje is gesprongen en dit kan redelijk vervelend aanvoelen omdat je dan last hebt van je oog. 

Het voordeel is overigens wel dat het vanzelf weer over gaat en je er dus weinig aan kunt doen.

Een gesprongen adertje kan op verschillende manieren ontstaan.

Je kunt het krijgen als je bijvoorbeeld lenzen draagt, op dat moment kom je vaak aan je ogen (hoe voorzichtig ook) en kunnen de adertjes eerder springen.

Een andere manier is dat je ogen te vermoeid zijn geraakt en daardoor springen de adertjes makkelijker.

Je kunt ook een gesprongen adertje krijgen als je aan het fietsen bent (of wandelen) en er waait iets in je oog. Dit kan zijn een zandkorreltje of wat ander vuil wat er in de lucht zit.

Je moet namelijk bedenken dat het maar hele dunne haartjes zijn in je oogbol waar de adertjes uit bestaan. Wanneer dit dus geraakt wordt door iets dan kan het heel snel open gaan en krijg je een rood oog.

Een andere manier van het springen van de adertjes zijn de hormonen in je lichaam die schomelen. 

Door deze schomelingen denkt men een oorzaak te hebben gevonden waardoor iedereen er wel eens last van heeft.

Het is dus niet te voorkomen en gelukkig heb je er vaak maar een week last van.

Gepost op

1634 dagen geleden

60%

Rating

0