profile picture overlay

Hoe ammoniak gebruiken?

Van verschillende mensen in mijn omgeving heb ik gehoord dat ammoniak een goed schoonmaakmiddel blijkt te zijn. Graag wil ik dit uit proberen in de praktijk, aangezien ik als particulier werk bij oudere mensen thuis. Daar zorg ik voor het huishouden, gezien het feit ze daar zelf geen energie meer voor hebben. Dit wil ik graag goed uitvoeren, zodat alles netjes achter wordt gelaten. Als dit echt een goed middel blijkt te zijn, wil ik graag overstappen. Maar wat is de beste manier om dit te gebruiken qua veiligheid?

Gepost op

1856 dagen geleden

Login om te antwoorden

Al 3 antwoorden

Er zijn genoeg goede antwoorden gegeven,
richt uw kennis op een andere vraag!

Ammoniak is één van de oudste schoonmaakmiddelen op aarde. Het zou vernoemd zijn naar de egyptische gos Ammon waarbij deze stof vrij kwam na verbranding van kamelenmest.

Vermeng ammoniak NOOIT met chloorproducten. De dampen die dan vrijkomen zijn heel schadelijk voor het menselijk gestel. Gebruik ammoniak ook nooit puur maar vermeng het altijd met water. Bij gebruik van ammoniak zorg voor goede ventilatie door een raam open te zetten bijvoorbeeld.

Met ammoniak kan je heel goed kristalglas schoonmaken. Doe 6 druppels in een koffiekopje en je glazen zien er weer als nieuw uit. Ammoniak werkt ook heel goed als ontvetter van bijvoorbeeld een oven. Doe 1/5 deel bij een liter water en maak daarmee je oven schoon. Spoel wel heel goed na met water. ook een oplossing van 1/2 ammoniak en water doet wonderen bij puur zilver; laat het zilver even in een schaaltje met ammoniak liggen en ook op de moeilijkste plaatsen wordt het zilver goed gereinigd. Bij het schilderen wordt ammoniak ook gebruikt om de zaak te ontvetten.

Verder is de 1/2 ammoniak en watermengsel goed bij toepassing van de volgende zaken:

ramen lappen, vergeelde witte gymschoenen weer wit te krijgen, rookaanslag verwijderen, wastafel en bad reinigen, vlekken uit tapijt te halen, zeepresten en boenwas verwijderen, oude plankenvloer een verjongingskuur geven en om dieren te weren in je schuur of garage (kommetje ammoniak neerzetten).

Ammoniak kan je altijd versterken met azijn en de daadkracht van het goedje wordt versterkt door warm water te gebruiken.

 

Gepost op

1736 dagen geleden

100%

Rating

0

Ammoniak is wel een krachtig schoonmaak middel maar erg slecht voor je als je het teveel gebruikt.

Ik krijg het er erg benauwd van want is erg zware lucht zeker voor mensen met ademhalings problemen.

Als je het gebruikt hou dan een doek voor je mond en het in een bloemenspuit doen en eruit spuiten is wel slim want bijt het niet aan je handen.,droog het daarna goed af .

Doe wel tijdens het werk de deur open zetten zodat de lucht verdwijnt of laat een dag de ramen open staan zodat de lucht niet in het huis blijft hangen.

Gepost op

1736 dagen geleden

80%

Rating

0

profile picture overlay

Zelf ben ik huishoudelijk hulp bij oudere mensen. Bij enkele van deze gebruik ik ammoniak ook. Het werkt bijvoorbeeld perfect om rookaanslag van deuren af te krijgen. Het makkelijkst vind ik om de ammoniak in een spuitbus over te gieten, als deze er nog niet in zit. Je kunt de ammoniak dan op de deur spuiten en met een doekje veeg je dan zo al het vuil eraf.

Gepost op

1843 dagen geleden

0