Welk land gebruikte als eerste de bankbiljetten?

We zijn er tegenwoordig zo aan gewend dat we met geld kunnen betalen. Vroeger in de middeleeuwen ruilde ze de zaken gewoon. Op een gegeven moment heeft iemand bedacht om het geld in te voeren, dat is althans mijn aanname. Welke land heeft hierna als eerste de bankbiljetten ingevoerd?

Gepost op

1805 dagen geleden

Login om te antwoorden

Al 1 antwoord op de vraag
Welk land gebruikte als eerste de bankbiljetten?

In China bestond al tijdens de Han-dynastie zo’n 118 jaar voor Christus de eerste vorm van bankbiljetten. Deze waren echter van leer. De eerste papieren bankbiljetten kwamen ook uit China in ongeveer 618 na Christus tijdens de Tang-dynastie.

In Europa kan de eerste vorm van bankbiljetten worden toegeschreven aan de Orde der Tempeliers. Deze vechtmonniken uit voornamelijk Frankrijk en Engeland kenden al een papierensysteem dat je kan vergelijken met de huidige “traveller cheques”. Het was ondoenlijk en te gevaarlijk om de hele reis met een zak goud aan je riem naar Jeruzalem te reizen. De Tempeliers hadden daar een soort van bankdepot waar men met het geschreven tegoed de lokale valuta kon krijgen.

Het bankpapier wat we nu kennen vond voor het eerst het levenslicht in Zweden in de 17e eeuw.

Overigens zijn veel landen (o.a. Australiƫ, Costa Rica was de eerste in 1983) overgegaan op bankbiljetten van een kunstofpolymeer. Afgezien van het eerder genoemde leer werd er ook wel zijde en zelfs houten bankbiljetten gebruikt!

Gepost op

1781 dagen geleden

0