profile picture overlay

Hoe is kerst ontstaan?

Al mijn hele leven lang vieren we met de familie kerst. Twee dagen lang eten en gezellig rondom de tafel praten. Feestdagen zijn bij ons altijd erg prettig. Kerst heeft altijd iets plechtigs. Wij gaan niet een kerkdienst of iets dus ik weet er helaas weinig van af. Hoe is kerst eigenlijk ontstaan?

Gepost op

1873 dagen geleden

Login om te antwoorden

Al 1 antwoord op de vraag
Hoe is kerst ontstaan?

Het kerstfeest zoals we dat nu vieren is een samenraapsel van verschillende tradities. 

De kerstboom bijvoorbeeld komt nog van het oude Germaanse midwinterfeest, dat gevierd werd vlak na de kortste dag (21 december); ook de lichtjes komen hier vandaan. Er werd gevierd dat er nieuw licht (en daarmee nieuw leven, een nieuw jaar) kwam. De kerkelijke invulling is het vieren van de geboorte van Jezus, dus eigenlijk ook het vieren van nieuw leven en van de komst van hoop.

Zoals veel mensen nu kerst vieren (met cadeautjes onder de boom) is weer overgewaaid uit Amerika. Nederlanders die een paar eeuwen terug naar Amerika emigreerden, namen de Nederlandse feesten mee. Een van die feesten was Sinterklaas (dit hoor je ook terug in Santa Claus – sentakloas – sinterklaas). Toen de Amerikaanse cultuur na de Tweede Wereldoorlog grote invloed kreeg op de cultuur in Europa kwam ook dit aangepaste sinterklaasfeest weer terug.

Gepost op

1827 dagen geleden

70%

Rating

0