Wat is het voordeel van een stoompan en wat is het verschil met een st?

Ik moet een nieuwe oven kopen en zie stoomovens te koop, maar ook stoofpannen. Ik zou graag weten wat het verschil is.

Gepost op

1619 dagen geleden

Login om te antwoorden

Al 2 antwoorden op de vraag
Wat is het voordeel van een stoompan en wat is het verschil met een st?

Beide zorgen ervoor dat vitaminen en mineralen beter behouden blijven.

De stoompan gaat op het gas,de oven is een onderdeel van je keuken.

In een stoompan hoef je de groenten niet in water te leggen,zodat dus alles in het voedsel blijft.

Vlees en vis kan je koken op lagere temperatuur ,waardoor de eiwitten erin niet degenereren en dus heel blijven.

Beide methodes is gezond en snel een goede maaltijd op tafel zetten.

Gepost op

1619 dagen geleden

0

Het effect blijft hetzelfde of je nu stoomt met een pan, een stoommandje dat je boven een pan heet water zet of een stoomoven. Het produkt wordt door stoom gegaard en thats ‘it.

Stomen met een banboemandje is bijv. heel eenvoudig. Je zet een pan op met een laag water en dit breng je aan de kook. Je vult het mandje met het product wat je wilt garen en je doet er wat kruiden bij. Vervolgens zet je het mandje op de pan en doet er een deksel op. Zo stoomt het dan gaar met als bijkomend vooreel dat je meteen kunt kijken of het al gaar is, door simpelweg de deksel eraf te halen en te checken. Zo heb je ook metalen inzetten die je in  het pannetje kunt hangen of erin kunt zetten op pootjes die dan wel maar in een klein laagje water moeten staan, want bij stomen moet het water niet in de inzet komen te staan. Anders kookt het.

Je hebt ook woks met deksel waarin je een rooster kunt zetten waarop je gerechten stoomt boven een geurende voeistof.

Een stoompan is alleen een modernere versie van het mandje en is er zelfs in een elektrische uitvoering. Het principe is hetzelfde. Er wordt water onderin de pan aan de kook gebracht en gerechten worden in de bovenste pan met gaatjesbodem gegaard.

Stoomovens zijn weer heel anders. Je hebt stoomovens met hoge druk, je hebt stoomovens zonder druk en je hebt combi-stoomovens. Deze laatste heeft er een hete lucht functie bij waardoor je gelijktijdig kunt bakken, dus een bruin korstje kunt krijgen. Je bakt of braad het vlees gewoon met hete lucht en met een interval gooit de oven er een laag stoom overheen waardoor er vocht aan het gerecht wordt toegevoegd. Zo droogt het minder uit en blijft sappiger. Een stoomoven is niet zo gemakkelijk als de andere manieren vooral als je er een met hoge druk hebt. Het is dus wel eerst een kwestie van de gebruiksaanwijzing goed doorlezen en uit te proberen. 

Als je hem eenmaal onder de knie hebt en een beetje beter kent, is het wel een heerlijk apparaat. Ik heb de mijne alweer een tijdje en heb echt moeten uitproberen en oefenen voordat ik eigen recepten met de juiste tijden kon ontwikkelen. Ik gebruik hem vaak en zou niet meer zonder kunnen. Ik gebruik ook vaak een gewone stoompan als het simpel en snel moet zijn.

 

Gepost op

1614 dagen geleden

0