Wat zijn de hoofdbestanddelen van parfum?

Elk parfum heeft natuurlijk zijn eigen bestanddelen,wat het parfum uniek maakt,maar welke bestanddelen zijn in elk parfum een vast onderdeel?Er zijn soms heel vreemde,in onze ogen vieze stoffen die als bestanddel voor een product worden gebruikt.

Gepost op

1644 dagen geleden

Login om te antwoorden

Al 3 antwoorden

Er zijn genoeg goede antwoorden gegeven,
richt uw kennis op een andere vraag!

Parfum bestaat uit een oplosmiddel met daarin een aantal verschillende geurstoffen. Het oplosmiddel is meestal alcohol maar het kan ook een olie zijn. Verder bevat het parfum een middel dat er voor zorgt dat de geurstoffen niet te snel verdampen en er kunnen kleurstoffen in zitten.

De geurstoffen zijn synthetisch, die worden dus door mensen gemaakt. Het is een fabeltje dat alle parfums nog geurstoffen van de muskusrat of andere dieren zouden bevatten.

Gepost op

1644 dagen geleden

0

Het allerbelangrijkste van een parfum is de bloem! Deze wordt ‘s morgens heel vroeg geplukt omdat de geur dan op zijn sterkst is en de meeste vluchtige stoffen zijn dan aanwezig, en er worden niet zomaar wat bloemen geplukt, nee…ze worden echt geselecteerd want alleen de allerbeste bloemen zijn goed genoeg. Uit de blaadje wordt de olie verkregen en je hebt voor een kilo rozenolie bijv. wel vijf ton bloemen verwerken. Ik noem specifiek even rozen, want dit is al eeuwenlang de geliefdste bloem voor parfum en de geur kan men nog steeds niet synthetisch namaken. Net als overigens het lelietje -van-dalen en de kamperfoelie. Die zijn ook niet na te maken.

Van vele andere bloemen kan men dat inmiddels wel en dit doet men ook.

In de 8ste eeuw werd al rozenwater gemaakt in Perzië, zoals Iran toen nog heette. Rozenolie heeft heel veel moeilijk te identificeren elementen in de geur en wordt nog steeds op natuurlijke basis gemaakt.

De meest geurige bloemen worden voor parfum gebruikt zoals de jasmijn, lelietjes-van-dalen, mimosa, seringen, lavendel, ylang-ylang en nog veel meer andere soorten en verder worden er andere accenten aan toegevoegd  zoals kruiden, specerijen, harsen, bladeren, houtige producten als takken, schors/bast, balsem, vruchten enz.

Ook wortels van planten worden wel vermalen en net als de verkregen olie uit houtproducten krijgt men door stoom en destillatie. Toen dit laatste werd verbeterd in de techniek werd ook alcohol erbij gedaan omdat dit de geuren beter vasthoudt en de geur beter verdeeld.

Heel vroeger werden er zelfs vaak dierlijke stoffen aan toegevoegd zoals klierensecreet uit een muskusrat of van een bever of ander dier. Dit is uiteraard nu verboden en dit soort geurtjes wordt dan ook op synthetische basis nagemaakt en toegevoegd in sommige parfums.

 

Gepost op

1644 dagen geleden

0

Parfum is de naam van stoffen of mengsels met een aangename geur, die we gebruiken om ons mee te onderscheiden of een omgeving aangenaam mee te doen ruiken.

Er zijn heel lichte, luchtige geuren in te verkrijgen, maar ook zwaardere, doordringende soorten. Er is voor iedereen wel een aangename en aantrekkelijke en passende geur te vinden. Blondines zoeken meestal de lichtere geuren uit, terwijl donkerharigen liever een wat zwaardere geur hebben.

In de oudheid gebruikten ze al parfums bij veelal godsdienstige rituelen. De geuren werden verspreid door verbranding van geurige houtsoorten of harsen. De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen en oosterse volken  bedienden zich al veelvuldig van parfums.

Tijdens de Renaissance kwam het in Europa helemaal in de mode, tijdens feestelijkheden werd mens en dier en gebruiksvoorwerpen geparfumeerd. Bekend is ook het geparfumeerde briefpapier.

In de 16e eeuw was Italië de belangrijkste producent, maar later heeft Frankrijk de 1e plaats op de ranglijst ingenomen en is tot op heden nog steeds het belangrijkste parfum-land.

Een parfum bestaat uit een oplosmiddel, fixeermiddel en het geurende bestanddeel. Het geurende deel wordt met olie uit plantendelen getrokken.

Plantendelen waaruit zoal etherische oliën getrokken worden zijn bloemen, bladeren, stengels, zaden, wortels, vruchten, bast, hout en hars.

Bekende planten, bloemen en houtsoorten zijn oa. mimosa, hyacint, lelietjes der dalen, lavendel, rozemarijn, kaneel en kruidnagel, ceder- en sandelhout, gember, citroen en sinaasappel, amandel en mirre.

Een “neus” mixt en matcht alles bij elkaar om weer een nieuwe geur te ontwikkelen.

Tegenwoordig zijn we gretige afnemers van nieuwe geuren voor zowel mannen als vrouwen. De nieuwe geuren verdwijnen echter ook vaak ineens weer, op een enkele eeuwig aantrekkelijke geur na, zoals het overbekende Chanel number 5.

Gepost op

1586 dagen geleden

0