Amsterdams?

In Nederland heeft elke grote stad of provincie zo zijn dialect, het valt mij op dat Amsterdammers van de Z een S maken en van de V een F, nu doen kleine kinderen die leren praten dit ook, maar als ze eenmaal goed kunnen praten spreken ze de Z of de V gewoon uit zoals het hoort, maar waarom doen Amsterdammers dit toch?
Van een volwassen iemand mag je toch wel verwachten dat hij of zij de Z en de V naar behoren uit kunnen spreken.

Gepost op

1727 dagen geleden

Login om te antwoorden

Al 2 antwoorden op de vraag
Amsterdams?

Weet je, een Amsterdammer is eigenwijs en daar zijn ze trots op. In de zestiende-zeventiende eeuw, was zelfs de invloed van het Amsterdams kenbaar en wel door schrijvers als Constantijn Huygens en P.C.Hooft, doordat ze bijvoorbeeld in een gedicht schreven; “Zie hoe hij daar legt” in plaats van ‘ligt’ zoals het in het Nederlands hoort.

Ik woon in een toeristenplaats waar veel Amsterdammers komen en als kind (en nu nog) refereerden we altijd aan de Amsterdammers met het bekende gezegde hier; “Heb je ook de son in de see sien sakken?” Iedereen weet dat dit typisch voor de Amsterdammers is.

Het echte Amsterdamse dialect is vooral hoorbaar in de volksbuurten. De ‘gewone’ Amsterdammers zeg maar. Mensen die er trots op zijn om Amsterdammer te zijn en die hun kinderen ook dit dialect bewust meegeven, opdat ze weten dat ze Amsterdammer zijn en er trots op moeten zijn. Het zijn sociale buurten en ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’. Hoewel de kinderen, net zoals elke Nederlander, op school Nederlands leren zoals het hoort, zal het kind zodra het weer thuis komt alleen maar weer Amsterdams om zich heen horen. Zo’n kind zal het ook niet in zijn hoofd halen om ineens ABN te gaan spreken, want dan is hij/zij ‘bekakt’, wordt belachelijk gemaakt en hoort er niet meer bij. Nee, in de échte volksbuurten zal altijd Amsterdams gesproken blijven, net als in Rotterdam in de volksbuurten het Rotterdams zal blijven worden gesproken en zo zijn er -tig- buurten en gebieden in ons land die trots zijn op hun dialect en geen ambities hebben om ‘hogerop’ te komen.

Uiteraard zijn hiertussen ook mensen die wél ambitieus zijn en bijv. een openbare functie willen bekleden of in de media openbaar moeten spreken of in een ‘hogere klasse’ willen integreren en daarbij hoort nu eenmaal ook dat je dan ‘Algemeen Beschaafd Nederlands’ spreekt. Indien je hier in het Amsterdams zou spreken word je niet serieus genomen omdat je toch maar uit een lage burgerlijke klasse komt en zo ‘ordinair’ klinkt. Ordinair betekent eigenlijk ‘gewoon’ maar het heeft gevoelsmatig de associatie met ‘goedkoop’, ‘aanstootgevend’ en het is in elk geval geen positieve bestempeling als men je ‘ordinair’ noemt.

Die ouders die hiermee niet geässocieerd willen worden, zullen hun kinderen ook gewoon steeds weer verbeteren en erop letten dat ze hun taal gebruiken zoals het ABN vereist. Deze kinderen zullen dus gewoon hun Amsterdams dialect achterwege laten en zich aanpassen aan hun omgeving en ook hun kinderen weer gewoon Nederlands opvoeden zonder Amsterdams dialect. 

Natuurlijk weten de Amsterdammers dat ze inplaats van een ‘z’ een ‘s’ uitspreken enz. maar het ‘ ken ze niet bommen’, ze zijn Amsterdammers en voor hen is Mokum hun stad en de mooiste in heel het land. Het Amsterdamse dialect zal dan ook nooit kunnen uitsterven en zal bewust blijven worden gesproken.

Gepost op

1726 dagen geleden

0

Mooi antwoord bovenstaande, maar ik mis nog iets. Ik ben zelf geen Amsterdamse en zou er ook niet willen wonen vanwege de drukte, maar dat terzijde.

Ik ben getrouwd met een rasechte Amsterdammer en werk in Amsterdam. Als het gaat om het dialect denk ik echt dat het ook puur en alleen een gewoonte betreft. Mijn man spreekt namelijk prima ABN, maar zodra hij met en rond amsterdammers is dan spreekt hij onmiddeld weer Amsterdams. In het begin van onze relatie viel mij dat gelijk op en vond ik het ontzettend grappig, het klinkt gelijk zo anders.

Inmiddels ben ik jaren verder en kan ik met recht zeggen dat “daar waar je mee omgaat, daar word je mee besmet”, veel mensen vragen aan mij of ik uit Amsterdam kom en tjinge wat doet je dat op je taal letten. Ik ben mij dus wel degelijk bewust van de, s, z, v en f, maar zodra ik onder vertrouwd (Amsterdams) gezelschap ben pik je toch vaak het dialect onbewust op. Zonder mij af te willen zetten tegen de standaard norm van het Nederlands en haar taal

Gepost op

1726 dagen geleden

0