profile picture overlay

Hoe moet je topografie leren?

Mijn dochter zit in groep 6 en moet topografie leren. Ze heeft er moeite mee en ik kan me zelf ook nog wel herinneren van vroeger dat ik het ook wel lastig vond. Zijn er trucjes voor hoe je dit snel en makkelijk kunt leren?

Gepost op

1855 dagen geleden

Login om te antwoorden

Al 3 antwoorden

Er zijn genoeg goede antwoorden gegeven,
richt uw kennis op een andere vraag!
profile picture overlay

Er bestaan inderdaad verschillende trucjes om topografie te leren. Je kan bijvoorbeeld eerst bij de provincies beginnen. De plaatsen die in de provincie liggen, stamp je eerst in je hoofd of gebruik ezelbruggetjes. Je kan dan bijvoorbeeld een lijn aan de plaatsen verbinden en dan de eerste letter van de plaatsen onthouden. Je kan topografie ook op een spelende wijze leren. Kinderen van tegenwoordig werken namelijk veel met computers. Je kan bijvoorbeeld bij de mediamarkt of op bol.com een computerspel kopen voor het leren van topografie. Wanneer kinderen op een spelende wijze leren, kunnen ze het beter onthouden.

Gepost op

1855 dagen geleden

0

profile picture overlay

Ik maakte vroeger altijd een nieuwe kaart, met overtrekpapier, waarop ik de punten markeerde maar niet benoemde.

Door het steeds herhalen van het benoemen van de plaatsen op het niet ingevulde kaartje leerde ik de plaatsen. Er zijn ook nogde aanknopingspunten zoals water rondon een plaats, bergen etc.

Ik weet dat het werkt, aangezien ik het een keer voor straf 20 keer overmoest schrijven en ik bij het proefwerk een 9 haalde!

Gepost op

1840 dagen geleden

0

Zorg eerst dat je een goede kaart hebt, dus niet eentje waar ze op school al op hebben zitten kladderen doordat ze de toponiemen moesten opzoeken waardoor de namen al op de kaart staan. Met mijn oudste had ik geluk: we zagen het aankomen en we kopieerden alvast thuis alle komende kaarten want het werd echt een prutszooitje als ze op school die toponiemen zelf moeten opzoeken. Bij mijn jongste heb ik ook gezegd dat ik dat thuis doe, het is gewoon niet te leren zo maar misschien krijg jij wel goede kaarten die al kant en klaar zijn?

Verdeel het leren in stukjes. Je kunt eigenlijk maar goed 5 toponiemen per dag leren merk ik bij mijn jongste (die het veel moeilijker vindt dan oudste). Maak de letters/cijfers van de steden rood, de landen groen, de gebergten/gebieden bruin en de wateren blauw. Dat schept ook al wat orde. Beter nog is dat je dat kleurtje geeft alleen voor de toponiemen die je die dag gaat leren.

Dan wordt het gewoon stampen. Vraag A, geef antwoord A en herhaal A. Vraag B, geef antwoord B, vraag A, vraag B (herhaal als die twee niet goed gaan) en dan ga je verder met C. Net zolang tot je de vijf toponiemen allemaal gehad hebt. Als het de tweede dag is combineer je het dan vervolgens met de vijf toponiemen van dag 1.

Ze zal ze waarschijnlijk ook moeten schrijven. Dat moet je dus ook op die dag doen. Laat ze de toponiemen eerst overschrijven, niet eerst uit het hoofd, leg er een blaadje op en vraag ze nog eens en schrijf ze er achter. Vervolgens controleren en verbeteren.

Kinderen denken er vaak te makkelijk over en lezen het een beetje door maar het is echt stampwerk wat het beste met iemand anders gaat als je daar de tijd voor kunt vrijmaken. Als dat niet kan moet ze zelf leren stampen: A, A antwoord, A herhalen, B, B antwoord, A, B, C etc.

Je kunt ook allerlei websites vinden om topografie te leren maar ik ben er geen fan van, je bent veel tijd kwijt om alles te in te voeren en die tijd kun je ook besteden aan stampen. Vervolgens gaat alles te gezellig en te veel in spelletjes en teveel toponiemen in één keer en nee dat vind ik niet de methode voor kinderen die er al moeite mee hebben.

Gepost op

1554 dagen geleden

0